دانستنی هاصنعت

چرا کیسه صفرا را برمی‌دارند؟

چقدر درباره کیسه صفرا اطلاعات دارید؟
کیسه صفرا – زردابدان اندامی است که در سطح تحتانی کبد قرار دارد. این عضو از سه قسمت اصلی فوندوس یا قعر کیسه، تنه و اینفاندیبولوم تشکیل شده است. وظیفه این کیسه نگه‌داری مایع زرد رنگ صفرا (BILE) است. این مایع به هنگام ورود مواد غذایی به معده از کبد ترشح می‌شود و سپس از طریق مجرایی به کیسه صفرا انتقال می‌یابد. صفرا از طریق مجرای صفراوی مشترک به روده کوچک ریخته می‌شود. کار این مایع ایجاد امولسیون پایدار روی چربی‌های غذاست که در دوازدهه انجام می‌گیرد. گاهی اوقات انسان به سنگ کیسه صفرا مبتلا می‌شود که در صورت وخامت بیماری، تحت عمل جراحی قرار می‌گیرد. هنگام جراحی معمولاً پزشک معالج کیسه صفرا را از بدن خارج می‌کند. در این صورت پس از گذشت مدتی مجرای صفرا گشاد شده و کار کیسه صفرا را انجام می‌دهد.

شما در موقع بروز سنگ صفراوی علایمی نخواهید داشت که متوجه بیماری‌تان ‌شوید.
کیسه صفرا عضوی مهم است ولی وجود آن برای ادامه زندگی ضروری نیست. این عضو گلابی شکل که در زیر کبد واقع شده است، انبار مهماتی است برای ذخیره صفرا که در کبد ساخته شده است. پس از خوردن غذای چرب و به محض ورود موادغذایی از معده به داخل روده باریک (در محل دوازدهه) یکسری مواد محرک آزاد شده و انقباض کیسه صفرا را موجب می‌شود. کیسه صفرا ترشحات صفراوی موجود در خود را تخلیه می‌کند و وارد ابتدای روده باریک کرده و موجب هضم چربی‌ها می‌شود.
برای شما که می‌خواستید بدانید چرا کیسه صفرای شما را با جراحی برداشته‌اند، عرض می‌کنم که ترشحات صفراوی مجموعه‌ای است از چربی‌ها، املاح صفراوی و بعضی مواد زاید دفعی کبد؛ در صورتی که شرایط نامساعدی اتفاق بیفتد در مسیر عبور صفرا که همان مجاری صفراوی است موادی که به طور عمده از جنس چربی متراکم و همراه با املاح هستند رسوب کرده و سنگ صفراوی ایجاد می‌شود. این سنگ‌ها می‌توانند موجب انسداد مجاری صفراوی و التهاب کیسه صفرا شوند. درمان این مشکل برداشتن کیسه صفرا است. شرایط نامساعدی که از آن یاد کردم شامل: افزایش میزان چربی صفرا، ناشتا بودن طولانی مدت، مصرف بعضی داروها از جمله قرص‌های جلوگیری از بارداری و یا برخی داروهای پایین آوردنده چربی خون، چاقی و یا در جریان حاملگی و کاهش وزن شدید است.

شما در موقع بروز سنگ صفراوی علایمی نخواهید داشت که متوجه بیماری‌تان ‌شوید. بسیاری از موارد هیچ‌گونه علایمی ندارند که شما را به بررسی وادار کند. حتی بسیاری اوقات به طور اتفاقی در جریان سونوگرافی کشف می‌شود. اگر سنگ مسیر مجرای صفراوی را مسدود کند، به التهاب کیسه صفرا منجر می‌شود و شما با علامت دل درد و تهوع به پزشک مراجعه می‌کنید و موثرترین درمان همان جراحی و برداشتن کیسه صفرا است.

احتمالا می پرسید مگر بدون کیسه صفرا می‌توانم زندگی کنم؟
نگران نباشید. نداشتن کیسه صفرا به اختلال عمده در روند زندگی شما منجر نخواهد شد. با جراحی و برداشتن کیسه صفرا درواقع محل ذخیره صفرای کبدی را برمی‌داریم و پس از آن ترشحات صفراوی کبد جریان داشته و بدون ذخیره شدن به طور مداوم تراوش شده و موقع لزوم به داخل روده باریک خواهد ریخت. وجود جریان صفرا به طور کلی برای هضم و جذب 40 تا 50 درصد چربی‌ها و ویتامین‌های محلول در چربی لازم است و حتی نمی‌توان گفت هضم و جذب چربی‌ها و ویتامین‌ها در نبودن کیسه صفرا با مشکل مواجه خواهد شد. در صورتی که به طور مناسب جراحی شده باشید، عارضه مهمی را انتظار نداریم. ممکن است نفخ شکم در بعضی از بیماران ایجاد شود که حتی نیاز به درمان نیز ندارند.

کیسه صفرا عضوی از بدن است که تا وقتی کارش را درست انجام می دهد، کسی متوجه حضور آن نمی شود و به آن اهمیت نمی دهد. خیلی وقت ها همین کم توجهی ها به کیسه صفرا و خواسته های اوست که با دردهای شدید، ناراحتی خود را اظهار می کند. آن وقت است که دیگر زندگی فرد مختل شده و تمام حواسش به همین کیسه صفرا جمع می شود.

به گزارش سلامت نیوز به نقل از تبیان،همه ما توجه ویژه ای به قلب، مغز و حتی پوست خود داریم. چراکه همه می دانیم اینها عضوهای اصلی و مهمی از بدن هستند و بیماری آنها تهدید کننده زندگی ما خواهد بود. اما در مورد دیگر اندام های مبهم بدن چه؟ مثلا کیسه صفرا، درباره آن چه می دانید؟

در اینجا می خواهیم علائم و نشانه های مشکلات و ناراحتی های کیسه صفرا را با هم بررسی کنیم، اما ابتدا آن را بهتر می شناسیم و با کارهایی که برای ما انجام می دهد آشنا می شویم.

کیسه صفرا چه کار می کند؟

کیسه صفرا، کیسه ای کوچک است که صفرای تولیدشده در کبد در آن نگهداری می شود. این کیسه در زیر کبد قرار گرفته و در پاسخ به غذایی که ما می خوریم، مخصوصا غذاهای پر چرب، مقداری صفرا را از طریق مجاری صفراوی به داخل روده کوچک می ریزد (تصویر بالا) و نقش بسیار مهمی در هضم و جذب چربی های غذایی بر عهده دارد.
برخی از مشکلات کیسه صفرا مانند سنگ های صفراوی ریز که مجرای صفراوی را مسدود نمی کنند، معمولا هیچ علامت و ناراحتی را ایجاد نمی کنند

به طور معمول، کیسه صفرا اندامی کوچک و بی آزار است که باعث ناراحتی و بیماری خاصی در فرد نمی شود، مگر زمانی که مشکل خاصی آزادسازی صفرا از آن را کاهش دهد و یا مجاری را مسدود کند. عوامل متعددی وجود دارند که می توانند منجر به ایجاد این مشکلات کیسه صفرا شوند.

از جمله عواملی که باعث بروز این مشکلات در کیسه صفرا می شوند:

Gallbladder
1- سنگ صفرا

این وضعیت به شرایطی اطلاق می شود که سنگ های کوچک و یا گاهی یک سنگ بزرگ در داخل کیسه صفرا ایجاد شود.

در برخی موارد سنگ صفرا منجر به دردی شدید در فرد می شود، اما حدود 90 درصد مبتلایان به سنگ صفراوی هیچ گونه علامتی ندارند.

در برخی موارد، سنگ صفراوی برای بیش از 10 سال با فرد می ماند و هیچ علامتی ایجاد نمی کند.

2- کولیک صفراوی

کولیک صفراوی به شرایط جدی تری اطلاق می شود که سنگ صفرا در مجرای صفراوی ایجاد یک انسداد می کند. دراین حالت کیسه صفرا برای از میان برداشتن این انسداد شدیدا منقبض می شود و فرد احساس دردی شدید خواهد داشت. این انقباضات شدید و دردهای همراه با کولیک صفراوی معمولا یک تا دو ساعت طول می کشد. اما از آنجایی که حمله ای و برگشت پذیر هستند تا زمانی که فرد به فکر درمان بیفتد، همچنان با فرد می مانند.

3- التهاب کیسه صفرا

التهاب کیسه صفرا می تواند در اثر وجود سنگ های صفراوی، مصرف الکل، عفونت ها و حتی تومور هایی که باعث ترشح بیش از حد صفرا می شوند ایجاد شود. اما باز هم شایع ترین علت ایجاد آن سنگ های صفراوی خواهد بود. التهاب کیسه صفرا می تواند دوره ی چند هفته ای داشته باشد. تب در این بیماری شایع نیست.

در 20 درصد از موارد ممکن است، کیسه صفرای ملتهب توسط باکتری های عفونی مورد حمله قرار بگیرد و عفونی شود. گاهی نیز پیش می آید که کیسه صفرا پاره شود که در این شرایط فورا توسط عمل جراحی خارج می شود.

فراموش نکنید حملات مکرر درد در این بیماری مراجعه به پزشک را ضروری خواهد کرد، مخصوصا زمانی که این دردها با تب نیز همراه باشد.

و اما علائم بیماری های کیسه صفرا

در اینجا می خواهیم به شایع ترین علائم و نشانه های بیماری های کیسه صفرا بپردازیم. اگرچه علائم و نشانه های اختصاصی هر یک از بیماری ها نامبرده با دیگری متفاوت اند، اما به طور کلی علائمی وجود دارد که مواجهه با آنها، نشانگر وجود یک مشکل و ناهنجاری در کیسه صفرا می باشد.

شایع ترین علائم و نشانه های بیماری های کیسه صفرا از قرار زیر اند:

– درد شدید در ناحیه شکم

– دردی که به شانه راست می زند و گاهی کمر را نیز درگیر می کند.

– دردی که بعد از خوردن غذا تشدید می شود، مخصوصا اگر غذایی چرب مصرف شده باشد.

– دردی که تیز و کرامپی است.

– دردی که با یک نفس عمیق تشدید می شود.

– درد در ناحیه قفسه سینه

– سوزش سر دل، سوء هاضمه و احساس زیاد شدن گاز معده

– احساس پری در شکم

– تهوع، استفراغ و تب

– لرز

– احساس درد با لمس شکم، مخصوصا در قسمت راست فوقانی شکم

– زردی (پوست و چشم ها)

– تغییر رنگ غیر طبیعی مدفوع (مخصوصا به رنگ روشن تر و خاکستری)

برخی از مشکلات کیسه صفرا مانند سنگ های صفراوی ریز که مجرای صفراوی را مسدود نمی کنند، معمولا هیچ علامت و ناراحتی را ایجاد نمی کنند.

این نوع سنگ ها معمولا هنگاه عکسبرداری با اشعه ایکس برای یک بیماری دیگر و یا انجام عمل جراحی در ناحیه شکم و به طور اتفاقی تشخیص داده می شوند.

سلامت نیوز: علایم بیماری های کیسه صفرا

آریو اشراقی راد

متخصص سئو و طراح سایت، از بچه های خون گرم جنوب، دارای مدرک کارشناسی از دانشگاه شهید چمران، کارشناسی ارشد و دکترا از دانشگاه گوگل!! دوست دارم تجربیاتمو با شما درمیان بذارم. اما متاسفانه مشغله کاری زیاد اجازه نمیده!

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا