هفته ای نیست که خبری از مریخ نورد کنجاوی شنیده نشود. «کنجکاوی» پیچیدهترین کاوشگری است که سازمان فضایی آمریکا، ناسا، به سیاره سرخ فرستاده است. این خودروی شش-چرخ که ۲٫۹ متر طول و ارتفاعی به اندازه قد یک انسان معمولی و ۹۰۰ کیلوگرم وزن دارد، میتواند روی سطح سیاره حرکت کند که حدود چند ده متر در روز است و از موانعی تا ارتفاع ۷۵ سانتیمتر بالا برود. این روبات دارای یک باتری پلوتونیوم است که به آن اجازه میدهد تا بیش از ده سال به حرکت ادامه دهد؛ که برای بازدید از همه کفِ دهانه و حتی صعود به قله کوه شارپ در مریخ زمانی کافی است.
مریخنورد «کنجکاوی»، هنوز برای یافتن نشانههایی از حیات در سیاره مریخ درحال کنجکاوی است. این روبات جستجوگر به تازگی شواهدی از وجود نیترات (ترکیبات نیتروژن) که از جمله مواد ضروری و اصلی حیات است در سه محل نزدیک به ایستگاه فرود خود کشف کرده است.
در هر حال، با وجود شواهد جدید، هنوز نمیتوان با قطعیت گفت که مریخ زمانی سیارهای بوده که حیات روی آن وجود داشته، اما با این شواهد احتمال این موضوع بالاتر رفته است.
سوال بزرگ و اصلی اینجاست که آیا فرآیندهایی که موجب تشکیل این نیترات شده هنوز فعال هستند؟ یا اگر غیر فعال شدهاند چه زمانی از بین رفتهاند. دانشمندان دراین باره اطمینان ندارند و بدست آوردن جواب آن نیز مقداری زمان خواهد برد.